Mustármag

Már a történelem kezdeteiben és az irodalomban is jelentős szerepet játszott a mustár. Darius III. Perzsiából Nagy Sándor részére küldött egy zsák szezámmagot, annak bizonyítására, hogy mekkora számú katonasággal bír. Nagy Sándor válaszolt rá mustármaggal, amely nem csak hadserege méret, hanem erejét is szimbolizálta.
Három típusa van a mustármagnak: fehér, fekete/ barna mustármag és a Sarepta.
* Fehér mustár valójában fényesen sárga és valamivel nagyobb, mint a másik két típus. Felhasználás előtt a fényes külső héjat eltávolítják. Az növénye közel 60 cm magas. Az élénk sárga virágokból víszintesen növekvő hüvelyek alakulnak ki, melyek egyenként körülbelül hat magot tartalmaznak.
* Fekete mustár: A növény körülbelül 90 cm magas, és a magok általában leesnek a földre, amiért a betakarítást csak kézzel lehetséges. A ragyogó sárga virágai kicsik és közel a központi száron egyenesen helyezkedik el a hüvely, melyek mindegyike 12 magot rejt.
* Sarepta mustár: mustár majdnem teljesen leváltotta a feketét, bár a fekete mustármag sokkal erősebb ízt ad. A szemek színe változó, világos vagy sötétebb barna.
Mustármag többnyire szagtalan. Az égető csípősség csak akkor alakul ki ha összetörjük a szemeket és vízzel érintkeznek. Fehér mustármag kezdetben édes, íze lágy. Sarepata-mustár íze először keserű, a külső héj miatt, majd kifejezetten csíp. Ez vonatkozik a fekete szemekre is: erőssen csípnek.
Mustár elengedhetetlen fűszer. A fehér mustármagot használnak befőzésre, Serapta mustár szerte Indiában curry por alapanyaga. Mustármagvakat lehet forró olajban kisütni (mindig fedővel, nehogy kiugorjanak), amíg fel nem pattannak és szürkés lesz a színük, és így salátákhoz, zöldségételekhez keverni. Továbbá csodáltosan illik különböző szószok és pácokhoz, hal-és húsételekhez, valamint a híres magyar kolbász elengedhetetlen kiegészítője.

MEGOSZTÁS
+36 30 411 5000
info@csipetnyi.com