Chili (tört maggal)

A chili globálisan a legkedveltebb fűszerek egyike és a történelem során számos regionális konyhát befolyásolt: Latin-Amerikában, Ázsiában, Afrikában, a Karib-tenger és az Oriens részein nagy mennyiségben használják. A chili kifejezés valószínűleg az ősi indiai "txile" szóból származik. A chili őshazája Mexikó, a chili hüvelyek nyomait a Kolumbusz előtti időkben találták meg perui temetkezési helyeken. Kolumbusz Kristóf borsot keresett, de helyette ezeket a gyümölcsöket találta, amelyek íze még erősebb. Ő hozta a "zsákmányt" Európába, majd innen került Afrikába, Indiába és a Közel-Keletre. Az egyik előnye a hajós időkben a hosszú tartóssága volt (két-három év).
A chili gazdag C-vitaminban, serkenti az étvágyat és a hűsítő a hatása, mivel különösen a meleg éghajlaton izzasztó hatása van. Annak érdekében, hogy enyhítsük égő ízét, tejet vagy joghurtot érdemes inni, de semmiképpen sem vizet vagy sört.
Néhány tipikus chilis étel: tápióka Dél-Amerikából, indiai rizs, chili con carne, thaiföldi curry, sőt, mi több, a pikáns olasz tészta ételek.

MEGOSZTÁS
+36 30 411 5000
info@csipetnyi.com